Yayın Etiği
Aşağıda yer alan etik kurallar ve sorumluluklar "Committee on Publication Ethics (COPE)"tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar doğrultusunda hazırlanmıştır.
Yazarların Etik Sorumlulukları
Zeyrek Tarih Araştırmaları Dergisi’ne yazı gönderen yazar (lar)ın belirtilen etik sorumlulukları:
Yazarların gönderdikleri çalışmaların özgün olması ve daha önce başka yerde yayımlanmamış olması gerekmektedir.
Gönderilen çalışmaların çıkar çatışması oluşturacak durum ve ilişkileri varsa belirtilmelidir.
Çalışmaya katkı vermeyen kişilerin isimleri makaleye yazar olarak eklenmemelidir.
Yazar(lar) çalışmanın yazımı esnasında faydalandığı kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru bir şekilde atıf yapmalıdır.
Değerlendirme sürecinde bulunan çalışma ile ilgili ham veri ve bilgilerin talep edildiğinde sunulmalıdır.
Yazar(lar) makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunu belirtmelidir.
Yazar(lar), değerlendirme ve erken görünüm aşamasında yayımlanmış makalesiyle ilgili hatayı fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editör kurulu ile iletişime geçmelidir.
Editör Kurulunun Etik Görev ve Sorumlulukları
Yazar (lar)ın cinsiyet, etnik, din, inanç ve coğrafi kökenleri üzerine ayrım yapılmaksızın görevlerini yerine getirirken objektif, dengeli ve adil bir şekilde hareket etmeli.
Makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin özgün olmasına, bilimsel alan yazına, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen göstermeli.
Derginin yayın politikaları arasında bulunan kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygulamak ve her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlamalı.
Değerlendirilen makalelerdeki kişisel veriler, yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerin korumalı.
Derginin amaç ve kapsamına uygun olan makaleleri kabul edip olmayanları reddetmeli.
Makalelere uygun hakemler belirlemek, değerlendirmenin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklemeli.
Değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamaya özen göstermeli.
Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.
Hakem Sorumlulukları ve Değerlendirme Süreci
Uzmanlık alanlarına giren çalışmaların değerlendirmesini kabul etmeli.
Değerlendirmelerin nesnel bir şekilde yapılması, uyruk, cinsiyet, din ve ticari kaygıları gözetmeden değerlendirmeli.
Değerlendirmeyi kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmeli, değerlendirme formlarını eksiksiz doldurmalı ve makale hakkında kesin kanaat bildirmeli.
Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmeli.
Zeyrek Tarih Araştırmaları Dergisi, değerlendirme sürecinde Kör Hakemlik ilkesini uygular. Bu ilke doğrultusunda hakemler yazar(lar) ile doğrudan iletişim kuramaz; makale değerlendirme formları ve makale metni üzerindeki değişiklikler ve notlar editörlerce yazar (lar)a iletilir.
Editörler tarafından yapılan ön inceleme neticesinde “Yazım Kuralları” ve “Yayın İlkeleri”ne uymayan çalışmalar, yazara iade edilir veya düzeltme istenir.
Bilimsel makaleler, yayın ilkelerine göre incelendikten sonra "Kör Hakemlik" sistemi gereği en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Hakem raporlarından biri olumlu diğeri olumsuz olduğu takdirde yazı üçüncü bir hakeme gönderilir ya da yayımlanmasına Yayın Kurulu karar verir.
Yayın Politikası
Zeyrek Tarih Araştırmaları Dergisi, hakemli ulusal bir dergi olup yılda bir kez yayımlanmaktadır. Kör Hakemlik ilkesi doğrultusunda iki hakem tarafından değerlendirilen ve yayımlanmasına onay verilen makaleler yayımlanmaktadır.
Hakemli makaleler dışında, inceleme yazıları, kitap tanıtımı ve incelemesi gibi yayınlar da kabul edilmektedir.
Zeyrek Tarih Araştırmaları Dergisi, Türkçe, İngilizce ve Fransızca dillerinde yapılmış çalışmaları kabul etmektedir.
Zeyrek Tarih Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen makaleler başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır; makale gönderiminde yazarlar bu durumu taahhüt etmiş kabul edilir.
Yayın ilkelerine uygun olmayan makaleler hakem değerlendirme sürecine alınmamaktadır.
Makalenin hazırlanmasında geçerli bilimsel yöntemlere uyulmalı, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde verilmelidir.
Yazar(lar), Yayın Kurulu veya editörün eleştiri, öneri ve değerlendirmelerini dikkate alırlar. Yazarların, kendilerinden istenen düzeltmelere titizlikle ve ivedilikle uymaları ve yazının son şeklini 15 gün içinde göndermeleri beklenir. Yazar (lar)ın, katılmadıkları hususlar varsa, gerekçeleriyle birlikte itiraz etme hakkına sahiptirler.
Yayımlanan makalelerde benimsenen görüşler derginin görüşü değildir, her çalışma yazarının sorumluluğundadır.
Zeyrek Tarih Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen çalışmaların “Etik Kurul Kararı” gerektiren araştırma sonuçlarının yer alması durumunda, “Etik Kurul Onay Formu”nun bir kopyasının başvuru sırasında sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
Çalışmanın Zeyrek Tarih Araştırmaları Dergisi’ne gönderilmesi, çalışmanın yayımlanması için başvuru olarak kabul edilir.
Zeyrek Tarih Araştırmaları Dergisi, açık erişim yaklaşımını benimsemektedir.
Dergide yayımlanan makale ve diğer çalışmaların editör, hakem ve yayım süreçlerinde makale yazarlarından ücret talep edilmemektedir.
Dergi editör ve hakem değerlendirme süreçlerinden geçtikten sonra son kez gözden geçirilmesi amacıyla ''Erken Görünüm'' seçeneği ile kullanıma açılır. Tespit edilen eksiklik ve hatalar düzeltildikten sonra derginin yeni sayısı yayımlanır.
Açık Erişim Bildirimi
Zeyrek Tarih Araştırmaları Dergisi, açık erişim prensibi bağlamında yayın hayatını sürdürmektedir.