* Zeyrek Tarih Araştırmaları Dergisi, İstanbul Tarih ve Kültür Derneğinin hakemli bir dergisidir. Yılda iki kez e-dergi şeklinde yayımlanan ulusal bir dergidir. Yılda bir kez olmak üzere özel sayı çıkarılabilir.
* Dergide Türkçe, İngilizce ve Fransızca dillerinde ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel nitelikte özgün makale, değerlendirme, tahlil, tanıtım ve çeviri yazıları, konferans/seminer metinleri yer alır.
* Zeyrek Tarih Araştırmaları Dergisi’nde yayımlanacak makalelere editoryal süreçten sonra Yayın Kurulu ve hakem süreci sonrasında karar verilir. Makalelerin daha önce başka yerde yayınlanmamış olması veya başka bir yere söz verilmemesi şartı aranır. Sempozyum bildirileri bildirilmesi makale formatı ve içeriğine dönüştürülmek şartıyla dergide yayınlanabilir.
* Bilimsel makaleler, yayın ilkelerine göre incelendikten sonra değerlendirme için uygun bulunanlar yazar adı gizli tutularak ''Kör Hakemlik" sistemi gereği en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Hakem raporlarından biri olumlu diğeri olumsuz olduğu takdirde yazı üçüncü bir hakeme gönderilir ya da yayınlanmasına Yayın Kurulu karar verir. Hakem değerlendirme raporları beş yıl süreyle saklanır. Yazar(lar), hakem, Yayın Kurulu veya editörün eleştiri, öneri ve değerlendirmelerini dikkate alırlar. Yazarların, kendilerinden istenen düzeltmelere titizlikle ve ivedilikle uymaları ve yazının son şeklini 15 gün içinde göndermeleri beklenir. Yazar (lar)ın, katılmadıkları hususlar varsa, gerekçeleriyle birlikte itiraz etme hakkına sahiptirler. Bu durumda nihaî karar, Yayın Kuruluna aittir.
* "Yazım Kuralları" ve "Yayın İlkeleri "ne uygun olan "Kitap Değerlendirme", "Çeviri", "Konferans/Seminer Metinleri" ve "Haber" türündeki eserlerin yayımlanıp yayımlanmayacağına Yayın Kurulu değerlendirmesine- en az iki üyenin olumlu raporuna- bağlıdır.
* Yazar(lar) yayınlamak üzere dergiye gönderilen eserlerin telif haklarını devrettiğini onaylar ve yazıların yayın hakkını Zeyrek Tarih Araştırmaları Dergisi'ne (kurumsal kişiliğine) devredilmiş olduğunu kabul ederler. Yazar (lar)a telif hakkı ödenmez. Reddedilen makalelerin telif hakları yazarlarına geri iade edilmiş sayılır ve makaleler başka bir yerde paylaşılmamak kaydıyla arşivlenmek üzere saklanır.
* Yazılar kaynak gösterilmeden kısmen veya tamamen iktibas edilmez ve başka bir yerde yayımlanamaz.
* Yazarlar, basılı ya da elektronik formatta yer alan resimler, tablolar ya da diğer her türlü içerik dâhil daha önce yayınlanmış içeriği kullanırken telif hakkı sahibinden izin almalılardır. Bu konudaki yasal, mali ve cezai sorumluluk yazarlara aittir.
* Yayınlanacak makalelerde araştırma ve yayın etiğine uyulması zorunludur.
* Zeyrek Tarih Araştırmaları Dergisi, "Açık Erişim" olarak yayımlanan bir dergidir. Bu husus aynı zamanda eser sahiplerinin "Tübitak DergiPark" tarafından belirlenen "Açık Dergi Sistemleri" kurallarını kabul ettiğini de gösterir.
* Dergide yayımlanan eserlerin yasal sorumluluğu tümüyle yazar (lar)a aittir.
İntihal
Dergimize gönderilen yayınların benzerlik oranı dipnotlar, kaynakça ve alıntıların haricinde en fazla %20'dir. İntihal raporu editörler tarafından incelenir. Gerekli durumlarda gönderilen yayın düzeltilmesi için yazarına iade edilir veya reddedilir.
YAZIM KURALLARI
Makale Başlığı:
Başlık 12 kelimeden fazla olmamak kaydıyla bold, normal karakterde, büyük harflerle ve Times New Roman 12 punto olacak şekilde ortalanarak yazılmalıdır. Yazar (lar)ın ismi olmalı ve dipnotta (*) işaretiyle yazar(lar)ın görev yaptığı kurum ve e-posta adresleri ve ORCID ID yer almalıdır.
Öz/Abstract:
Özgün araştırma makalelerin başında ve makale başlığı altında Türkçe ve İngilizce öz bulunmalıdır. Özde, konu kısa ve öz bir ifade ile 100-250 kelime arasında tek paragraftan oluşmalıdır. Anahtar kelimeler/Keywords sayısı en fazla 5 kelime olmalı ve öz, Türkçe ve İngilizce ayrı ayrı yazılmalıdır. Yazı tipi Times New Roman ve MS Word programında yazılmalıdır.
Geniş Özet/Extended Abstract:
Makalede ''Kaynakça" kısmından önce 750-1000 sözcükten oluşan bir özet bulunmalıdır. Makalenin dili Türkçe ise geniş özet İngilizce, İngilizce ise Türkçe olmalıdır. Geniş özet 11 punto büyüklüğünde ve "Times New Roman" yazı karakteri kullanılarak yazılmış olmalı ve metin alt başlıklar ve alıntı içermeden hazırlanmalıdır.
Ana Metin
Makale bilgisayarda A4 boyutuna 1.15 satır aralığında ve Times New Roman yazı karakteri ile 12 puntoda yazılmalıdır. Makaleler 10.000 kelimeyi geçmemelidir, kitap değerlendirmeleri 2.500 ve kitap tanıtımları ise 1.500 kelime civarında olmalıdır. Sayfa kenarlarında 2.5 cm. boşluk bırakılmalı ve her sayfa numaralandırılmalıdır. Makalelerde Türk Dil Kurumunun (TDK) güncel yazım kılavuzu ve yazım kuralları esas alınmalıdır. Transkripsiyonlu metinlerde farklı fontlar kullanılabilir.
Bölüm Başlıkları
Makalenin yapısını belirlemek ve metinde düzenli bilgi aktarımını oluşturmak üzere metinde ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir. Ana başlıklar büyük harflerle; ara ve alt başlıklar ise ilk harfleri büyük olmak üzere küçük harflerle ve koyu yazılmalıdır. Paragraf aralıkları alt ve üst 6 nk olmalıdır.
Tablo, Şekil ve Resimler
Belge görüntüleri belge, tablo içermeyen bütün görüntüler (fotoğraf, plan, harita ve çizim) şekil olarak adlandırılmalıdır. Tablolar ve şekillerin başlığı ve numarası bulunmalı ve şekil, numara ve adları şeklin hemen altına ve ortalı gelecek şekilde konumlandırılmalıdır. Başlıkları Times New Roman yazı karakteri ile 11 puntoda tablo içi yazım karakteri ise Times New Roman 10 punto olmalıdır. Bütün tablo, şekil ve resim görüntüleri dijital ortamda metin ile baskı tekniğine uygun çözünürlükte (300 dpi) TIFF ya da JPEG formatında olmalıdır.
Alıntılar
Alıntılar tırnak içinde verilmelidir. Beş satırı geçen alıntılar metnin sağından ve solundan 1 cm. içeride blok halinde ve 11 punto ile yazılmalıdır.
KAYNAKÇA VE DİPNOT GÖSTERME
Dipnotlar ve kaynakça için "The Chicago Manual of Style" Dipnot ve Kaynakça Sistemi” esas alınmalıdır.
Makalede kullanılan kaynaklar "Kaynakça" başlığı altında alfabetik soyadı sırasına göre Times New Roman yazı tipi ve 11 punto dipnot ise 9 punto olmalıdır. Dipnotlarda sadece atıfta bulunulan kaynakların bilgileri verilmelidir.
a-Kitap
Kaynakçada;
Soyad, Ad: Eserin Adı (italik), (varsa) tercüme (terc.), çeviren (çev.), hazırlayan (haz.) veya editörün (ed.) adı soyadı, eserin basıldığı yer/şehir: yayın evi, basım yılı.
1-Akyıldız, Ali: Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme, İstanbul: İletişim, 2004.
2-Tursun Bey: Tarih-i Ebü'l Feth, haz. A. Mertol Tulum, İstanbul: İstanbul Fetih Cemiyeti, 1977.
3-Belgelerle Çanakkale Savaşları, haz. Altıntaş, Ahmet, Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi, 1997.
Dipnotta;
Ad Soyad, eserin adı (italik), (eserin basıldığı yer/şehir: yayın evi, basım yılı), sayfa numarası. Makalenin ikinci geçtiği yerde yazarların soyadları, eserin adı veya kısaltılmış adı ve sayfa numarası.
1-Ali Akyıldız, Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme, (İstanbul: İletişim, 2004), s. 65.
2-Akyıldız, Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme, s.67.
3- Belgelerle Çanakkale Savaşları, haz. Altıntaş, Ahmet, (Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi, 1997), s. 105.
4- Belgelerle Çanakkale Savaşları, s. 106.
b-Makale
Yazar (lar)ın adı soyadı, "tırnak" içinde makalenin tam adı, derginin adı (italik), cilt numarası (romen rakamı ile), sayı numarası, basım yılı ve sayfa numarası. Makalenin ikinci geçtiği yerde yazar (lar)ın soyadı, makalenin kısaltılmış adı ve sayfa numarası.
Kaynakçada;
1- Gökbilgin, M. Tayyip: "XVI Asır Ortalarında Osmanlı Devletinin Tuna Havzası ve Akdeniz Siyasetleri, Bunlar Arasındaki Alaka ve İrtibat, Muhtelif Veçheleri”, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, IV (1955), 63-77.
Dipnotta;
2-Mehmet Genç, " 17.-19. Yüzyıllarda Sanayi ve Ticaret Merkezi Olarak Tokat," Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türklük Araştırmaları, III (1987), s. 38.
3-Genç, "17.-19. Yüzyıllarda Sanayi ve Ticaret Merkezi Olarak Tokat ", s. 39.
Ansiklopedi Makalesi
1- M. Uğur Derman, "Ahmed Rakım Efendi", Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (DİA), 1989, II, s, 117.
2-Derman, " Ahmed Rakım Efendi", s. 395.
Arşiv Belgelerinin Kullanımı
Arşiv belgeleri ilk geçtiği yerde uzun hâli yazılır. İkinci kullanımda kısaltması ile devam edilir.
1-Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi (BOA),
Maarif Nezareti, Mektubi Kalemi (MF. MKT), 16/173.
Kısaltması: BOA, MF. MKT, 16/173.
2- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi (BCA), 30-18-1-1/1-14-6.
Kısaltması: BCA, 30-18-1-1/1-14-6.
3-Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi (TSMA), 881/66,
Kısaltması: TSMA, 881/66
Tez
1-Yüksel Çelik, "Prizren İttihad Cemiyeti ve Faaliyetleri (1877-1881)", (Yüksek Lisans Tezi), Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, 1997.